Merkrecht

Soms is het handig om uw naam te beschermen. Denk aan een unieke domeinnaam waarvan u liever niet hebt dat anderen deze misbruiken. Of u hebt een unieke domeinnaam die u tevens als handelsnaam gebruikt. Biedt dat voldoende bescherming?

Wanneer hebt u eigenlijk het alleenrecht op deze naam? Nabu Cloudhosting legt de basis van merkrecht uit. Wilt u meer weten of wilt u degelijk advies op gebied van merkrecht? Dat kan: wij werken samen met een specialist op dit gebied.

Inschrijven als merk

Het is een groot misverstand dat een domeinnaam bescherming biedt door uniek te zijn. Een domeinnaam zelf verschaft namelijk geen enkele bescherming.

Nu kan een domeinnaam overeenkomen met een handelsnaam, maar een handelsnaam geeft helaas alleen regionale bescherming.

Wat kunt u dan doen om wél bescherming te krijgen? De domeinnaam als merk in te schrijven. Dit geeft de beste bescherming op de naam. Er kan dan worden opgetreden tegen andere merken die verwarring zouden kunnen wekken. Of verbasteringen van handelsnamen en domeinnamen. Bovendien krijgt u het exclusieve recht dit merk voor bepaalde producten en diensten te gebruiken. Zonder merkrecht zouden anderen u daarop kunnen aanspreken, ondanks uw oudere gebruik.

Voorbeeld: madelief.nl

Madelief is een webshop voor kinderkleding en verkoopt ook Madelief kleding. Madelief verkoopt in heel Nederland.

Op grond van de Handelsnaamwet mogen derden geen overeenstemmende handelsnaam gebruiken in de regio waar Madelief haar handelsnaam gebruikt. De bescherming van een handelsnaamrecht is echter beperkt, optreden tegen merken en domeinnamen is moeilijk. Bovendien is de productnaam Madelief hiermee niet beschermd.

Madelief heeft daarom haar merk in de Benelux geregistreerd. Zij heeft hiermee een recht voor heel de Benelux verkregen en is dus niet afhankelijk van de regio waar zij de handelsnaam gebruikt. Ook is Madelief nu beschermd tegen productnamen, bijvoorbeeld Maddelif.

Samenwerking

Nabu Cloudhosting wil u graag helpen met uw vragen. Om die reden werken wij nauw samen met een specialist op gebied van merkrecht en bescherming van intellectueel eigendom. Dit bedrijf staat voor heldere en eerlijke adviezen en denken – net als wij – mee met de klant. Wilt u graag objectief advies over merkrecht? Dan raden we u aan contact met ons op te nemen via

merkrecht@nabucloud.com

© 2016 NABU BV
 
email     support@nabucloud.com
E-mail support: op werkdagen binnen 8 uur
en op weekends binnen 24 uur
Volg ons op